Jelenlegi hely

Adatok visszaállítása

Sziasztok!

Arch telepítésekor elkövettem azt a hibát, hogy egy meglévő merevlemez csatolási pont megadása helyett újra létrehoztam rajta a filerendszert. Ez egyébként ext4, előtte is az volt. Így jelenleg nem látja rajta az adatokat. Kérdésem, hogy vissza tudom-e állítani az adataimat és hogyan. A lemezre azóta nem írtam, mindössze live Cd-ről parted magic-kel néztem át kevés sikerrel. Ugyan még korábbi partíciókat is talált, de pont az előzőt ill. ahhoz tartozó adatokat nem.
Segítségetek előre is köszönöm!

Fórumok: 

Üdv!

Ha jól tudom, a SystemRescueCd-vel lehet olyat csinálni ami most neked kell. Egy próbát megér.

http://www.sysresccd.org/Download

Köszönöm, megpróbálom. A parted magic live cd-n lévő photorec ugyan megtalálja az adatokat, de nekem az lenne a legjobb, ha a fájlrendszert tudnám visszaállítani.

Mivel formáztad, azt már nehézkes lesz. Eddig mit próbáltál? Ahogy nézem a photorec készítőjétől van egy direkt erre való tool, a testdisk, azt nem nézted?

Nem formáztam a lemezt, csak a filerendszer típusát és a csatolási pontot módosította. A testdisket próbáltam, sajnos ezt a partíciót nem találja, bár jóval régebbieket igen, csak hát nem az azokon lévő adat hiányzik.

Mit nevezel te formázásnak, ha nem az új fájlrendszer létrehozását? :-) Az, hogy nem írtad tele előtte 0-val az egészet, még nem jelenti azt, hogy a régi visszaállítható lesz, főleg ha a testdisk se találja a megfelelő másod vagy harmadlagos superblockot. A filerendszer létrehozásával írsz a lemezre, bár nagyon kevés adatot, de ha épp azzal írod felül a tartalék superblockokat is, akkor nemigazán lehet már a régit visszahozni. Ettől eltekintve az adatok jó része visszaállítható lesz amíg felül nem írod, csak nem az eredeti könyvtárszerkezettel, hanem többnyire ömlesztve.
A dolog tanulsága pedig: használj külön partíciót az adatoknak! Vagy a home legyen külön és abba pakolj, vagy csak az adatoknak egy partíció. Személy szerint én variálom a dolgot, nincs külön home partícióm, de van adatos, és a home-om alá vannak linkelve a megfelelő mappák (dokumentumok, zenék, fotók, filmek, ill. a thunderbird mappája pl). Így a home alatt kevés adat gyűlik csak, amit egyszerűbb backupolni, ill. mivel két rendszerpartíciót is tartok, az egyiket kísérletezni, a másik az éles, egyszerűbb pl a levelezést beállítani egy telepítés után.

Megnéztem, nagyjából ugyanazok a programok vannak rajta, mint a parted magic live cd-n. Most egy kicsit el vagyok keseredve, mert mióta linuxot használok ekkora kárt még nem okoztam magamnak. Sőt egyáltalán nem volt adatvesztésem, de tisztában vagyok vele, hogy ez is az én hibámból keletkezett. Ha másra nem is, de leckének jó lesz.