Jelenlegi hely

arch linux boot error

Sziasztok!

Remelem tudtok segiteni. az a helyzet, hogy parszor frissitettem a rendszeremet, es masnap a bootolasnal errorral a recovery shellbe dobott. annyit irt csak, hogy a /dev/disk/by-uuid/xyz-id nem talalhato. probalkoztam eleg sok mindennel, mire eljutottam odajig, hogy a kernelt kellene ujrarakni. Esetleg tudnatok mondani egy jobb megoldast, vagy ha nincs jobb, akkor ajanlani egy jo lepesrol lepesre kernel reinstall guideot? Sajnos nem talaltam eddig olyat amit 100 % osan ertek. eddig odaig jutottam el, hogy belepek a live cdrol rootkent mountolom a hard diskemet es ezt chrootolom. sajnos itt netem sincsS remelem tudtok segiteni:) elorre is koszonom.

Udv:
Lorincz

Fórumok: 
fórum címkék: 

Az uuid azonositassal lesz gond, vagy nem tudja meg azonosìtani, vagy megvàltozott, ha jol tudom az uuid csak formattal valtozik.
Ellenörizd le es vesd ossze a grubbal, hogy egyezik-e

Miutan mountoltam es beleptem a devbe, majd a diskbe sajnos nem latok semmi ilyet, csak nullt es consolet. vagyis alapbol hianyzik a by-*

ez az a jelenség lesz, hogy kernelfrissítéskor főleg a 3.1.x nél az initrd vmi miatt nem generálódott le jól
ezt egyszer majdnem megszívtam (az volt a szerencse, hogy a kernel utoljára települt és feltűnt a "hiba").
3x indítotam rá a kernelfrissítést mire successfullyra vette a dolgot

próbálj meg egy live rendszerről (pl. sysrescd) tájékozódni

de ha már chrootolsz akkor nem árt a futó rendszer adatait is átvinni, hogy tudja a "kernel" (proc és dev)

és ha nem törölted a cachet (nem kell net) akkor elvileg egy kernel install megoldhatja dolgot, csak figyelni kell a kimenetet.

soma-sk8

Es hogyan tudok inditani egy kernelinstallt? Procot is probaltam mountolni. de vagy rosszul mountoltam, vagy nem talalta:(

A korábbi "Arch Linux Fallback" boot menuvel sem indul?

Sajnos az sem, de annal nem ugyanez a hiba. hanem a hdd. rosszul van megadva neki. telepiteskor. el lett szurva, most pedig nem tudom visszacsinalni. syslogban kikerestem a linux3* fileokat, es megprobaltam feltenni, de hibat ir ki. azt irja nincs eleg hely..

Ha csak rosszul van paraméterezve, akkor azt grubban indításkor orvosolhatod (egy boot erejéig). Kiválasztod a Fallback sort, aztan "e" (edit mód), a sorokat szintén az "e" billentyű lenyomásával szerkesztheted.
Tipp: ha a fájlok elérési útját így kezded: (hd0, majd rögtön a vessző után TAB billentyűt nyomsz, akkor kiegészíti a lehetséges meghajtók nevére (és ha jól adtad meg, akkor a fájlokéra is). Amikor egy sorral kész vagy nyomj Entert.

Azaz pl így nézhet ki a teljes menüd:
root (hd0,0)
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz-linux root=/dev/sda1 ro
initrd (hd0,0)/boot/initramfs-linux.img

Amikor jónak találod, a "b" (boot) billentyűvel tesztelheted, hogy indul -e.

Sajnos az sem, de annal nem ugyanez a hiba. hanem a hdd. rosszul van megadva neki. telepiteskor. el lett szurva, most pedig nem tudom visszacsinalni. syslogban kikerestem a linux3* fileokat, es megprobaltam feltenni, de hibat ir ki. azt irja nincs eleg hely..

En minden chroot elott felcsatolom a /proc-ot, a /dev-et es a /sys-t, bar utobbi nem biztos, hogy szukseges.
# mount proc -t proc /new_arch/proc
# mount sys -t sysfs /new_arch/sys
# mount --bind /dev /new_arch/dev
# chroot /new_arch

Itt mar csak az initrc-t kell ujrageneralnod, ha ez a gondja. Ha nincs helyed, akkor torolj a /tmp-bol vagy a /var/cache-bol nehany fajlt.

# mkinitcpio -p linux
Ha hiba van, nezd at a /etc/mkinitcpio.conf -ot.

Nem hiszem, hogy a hdd utvonalaval lenne a gond, ha elotte ment. En is igy szoktam megadni, es eddig minden kernelfrissitest siman atveszelt.