Jelenlegi hely

Billentyűzetkiosztás egyszerűbben

Az LXDE telepítése után sokaknak van problémájuk a billentyűzet kiosztással. Sok jó leírás van itt erről a kérdésről (köszönöm „Goosfrabaa“ és „tudatlan" fórumozók értékes segítségét, akik elindítottak ebben a témában).
Leírok egy egyszerű módszert, ahogyan beállítottam a billentyűzetemet magyarra:
megkerestem a /usr/share/X11/xkb/symbols/hu fájlban a billentyűzet-kiosztás változatokat az olyan sorokban, ami így kezdődik (pl. az én billentyűzetemre a 249-263 sorok között a 254. sor):
xkb_symbols „102_qwerty_comma_dead“ {
Mivel amerikai kiosztással vagyok szokva (fent y, lent z), ezért a qwerty kell nekem. A billentyűzetemen az í alsó balszélső, a 0 fent balszélső, ezért kell a 102-es változat. A comma pedig az európai tizedesvessző a számbillentyű-blokkon, szemben a dot amerikai tizedesponttal, a dead, nodead godolom, hogy az Altgr+“valami“ jó működéséhez kell. Nálam a dead bejegyzéssel kitűnően működik az Altgr+“valami“ billentyűkombináció.
Mindenki kipróbálhatja a neki megfelelő változatot a fentebb említett fájlból.
A kiválasztott billentyűzetet beillesztettem egy új sorba a /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf fájlba, ahol a billentűzetre vonatkozó szekció van, a következőképpen:
Option „XkbLayout“ „hu(102_qwerty_comma_dead)“
Azért ebbe a fájlba, mert az Arch már nem használ HAL-t, elég a DBUS ( de ezt már előttem sokan írták). Mentés. Figyeljünk az idéző- és zárójelekre.
Ez után nem kell semmilyen parancsot sem kiadni, vagy beírni sehova. Azonnal működik, újraindítás után is megmarad a beállítás.
Én az mc-t használom keresésre, nézegetésre, szerkesztésre.
Jó munkát és jó tanulást!
csabatata

Fórumok: 
fórum címkék: