Jelenlegi hely

A net-toolst elavultnak nyilvánítjuk

Áprilisban ünnepelte 10. születésnapját az utolsó net-tools kiadás. Úgy döntöttünk, hogy ezt az alkalmat felhasználjuk arra, hogy a net-toolst elavultnak nyilvánítsuk, és egy jobban karbantartott alternatívát nyújtsunk a funkcionalitást megőrizve. Ennek van néhány következménye, de a legtöbb felhasználó nem fog észrevenni belőle semmit.

A net-tools továbbra is a repókban marad, így a rá épülő szkriptek továbbra is működni fognak.

rc.conf
Új szintaxis kerül bevezetésre az egyszerű hálózati beállítások kezeléséhez az rc.conf-ban, a net-tools helyett az iproute2 használatával. A régi funkcionalitás megmarad azoknak, akik azt preferálják, de új funkciókra ne számítsanak.

Az új szintaxis nagyon egyszerű, és mindössze egy vezetékes eszközt támogat (statikus konfigurációval vagy dhcp-vel) és nem tervezzük további funkciók hozzáadását a jövőben sem. Egyúttal arra bátorítjuk a felhasználókat, hogy használjanak olyan haladóbb hálózati megoldásokat, mint például a networkmanager vagy a saját fejlesztésű netcfg.

domainname (a.k.a. nisdomainname, a.k.a. ypdomainname)
Ezeket a binárisokat a yp-tools szolgáltatja a net-tools helyett . Ezenkívül a domain-nevet nem az initscripts állítja be a továbbiakban, hanem teljes egészében az ypbind rc szkript kezeli.

Ezelőtt a módosítás előtt a domain-név inkonzisztens módon volt kezelve, néha az /etc/conf.d/nisdomainname-ből, néha az /etc/defaultdomain-ből olvastuk ki. Mostantól csak és kizárólag az /etc/conf.d/nisdomainname-ből kerül kiolvasásra.

hostname
A binárist mostantól a coreutils szolgáltatja a net-tools helyett.

Tom Gundersen, 2011-06-08

hírek címkéi: 

Hozzászólások

Jól értem, hogy innentől az IP alias (és több kártya) sehogy sem állítható az rc.conf-ban?