Jelenlegi hely

netctl a [core] repóban

A netctl egy profilalapú parancssoros hálózat-konfiguráló segédprogram, mely a systemd-t használja. A közeljövőben eltávolítjuk a régi netcfg-ot a repóból, ezért minden netcfg-felhasználót arra biztatunk, hogy mielőbb váltson netctl-ra. A migrációt kézzel kell elvégezni, és értelemszerűen nem feltétlenül lesz internetelérés a folyamat közben, ezért a váltás előtt célszerű alaposan áttanulmányozni az internetes segédleteket és a kapcsolódó man oldalakat (netctl(1), netctl.profile(5) és netctl.special(7)).

A netctl felépítése tetszeni fog a systemd-rajongóknak, a netcfg-felhasználóknak pedig a profilfájlok lesznek ismerősek. A netctl-lal együtt szállítunk egy ncurses-alapú wifi kapcsolódást koordináló alkalmazást, a wifi-menut.

Amint telepíted a netctl-t, a netcfg eltávolításra kerül, de az engedélyezett systemd szolgáltatásokat kézzel kell letiltani. A netctl wiki tartalmaz migrációs információkat is.

Florian Pritz, 2013-04-10

hírek címkéi: 

Hozzászólások

Elakadtam :( Szeretnék segítséget kérni!
Most raktam fel egy asztali gépre egy friss ropogós Archot az áprilisi telepítővel. Tettem 'netctl'-t. Átmásoltam ez 'examples' mappából az 'ethernet-dhcp' mintát a megfelelő mappába, indítanám a szolgáltatást a 'netctl start ethernet-dhcp'-vel, és a következő hibát kapom: 'Dependency error'
A 'dhcpcd' csomag telepítve van. Mi lehet a hiba?

Közben rájöttem, hogy a 'dhcpcd' szolgáltatást is el kéne indítani. Így már csak simán 'Fail'-el száll el. Lehet valami nem jó a konfigfáljban, ha eljutok oda, ránézek.