Jelenlegi hely

Perl könyvtár-útvonal változás

A perl csomag mostantól verziózott útvonalat használ a fordított modulokhoz. Ez azt jelenti, hogy azok a modulok, amelyek más perl verzióhoz készültek, többé nem töltődnek be, és újra kell őket fordítani.

Frissítés után egy pacman hook figyelmeztet az érintett modulokról egy alábbihoz hasonló üzenettel:

WARNING: '/usr/lib/perl5/vendor_perl' contains data from at least 143 packages which will NOT be used by the installed perl interpreter.
 -> Run the following command to get a list of affected packages: pacman -Qqo '/usr/lib/perl5/vendor_perl'

Az összes érintett csomagot újra kell fordítani, hogy használni lehessen őket az új perl verzióval is. Ez vonatkozik a közvetlenül CPAN-ról telepített modulokra is. És ez a rebuild minden későbbi major perl frissítésnél szükséges lesz, pl. az 5.28-nál és 5.30-nál is.

Megjegyezzük, hogy az újrafordítás ezt megelőzően is szükséges volt major perl frissítések esetén, csak mostantól a perl nem próbálja meg ezeket a modulokat betölteni, a rejtélyes hibákkal történő leállásokat elkerülendő.

Ha egy csomag build rendszere nem detektálja a változást automatikusan, akkor a PKGBUILD-ben a perl -V:vendorarch paranccsal lekérdezhetjük a perl-től a helyes útvonalat. A sitearch pedig használható azokhoz a szoftverekhez, amelyek nem pacman-nel készülnek.

Florian Pritz, 2017-09-02