Jelenlegi hely

yaourt howto

A yaourt egy pacman frontend, ami ugyanazokat a paramétereket fogadja mint a pacman, de a pacman funkcióin kívül sok más dolgot is képes elvégezni, pl. megkönnyíti a csomagok újrafordítását, származzanak azok az eredeti Arch fejlesztőktől, vagy az AUR-ból.

Kétféleképpen telepíthetjük ezt a hasznos programocskát:
1. A francia közösségi repoból, vagy
2. csak magát a programot.

1. megoldás:
Ahogy a http://archlinux.fr/yaourt-en oldalon is le van írva, a /etc/pacman.conf fájl végére be kell írni a következőt:

[archlinuxfr]
Server = http://repo.archlinux.fr/i686

Értelemszerűen, ha 64 bites rendszerünk van, ki kell cserélni az „i686” kifejezést „x86_64”-re.
Ezután futtassuk a szokásos adatbázis frissítő parancsot: „pacman -Sy”. Majd pedig: „pacman -S yaourt”, és kész is.

2. megoldás:
Ha nem szeretnénk egy harmadik fél repojának csomagjait a rendszerünkön tudni, akkor egyszerűen töltsük le a yaourt csomagot:
wget http://repo.archlinux.fr/i686/yaourt-0.9.1-1.pkg.tar.gz (itt is értelemszerűen ki lehet cserélni az „i686” kifejezés „x86_64”-re.

Ezek után használatba vehetjük a programot. Természetesen a man jó barátunk, így a „man yaourt” parancs futtatására végignyálazhatjuk az összes funkciót. Néhány példa:

yaourt -Sb glibc - újrafordítja a glibc -t, vagy bármely más megadott, hivatalos csomagot
yaourt -S csomagnev - feltelepíti a megadott csomagot, ha nem találja meg a repokban, akkor megkeresi AUR-ban, és onnan fordítja le a csomagot

Ezenkívül van még egy kellemes funkciója: ha egy művelethez root jog szükséges, akkor nem dobja vissza, hanem egyszerűen bekéri a jelszót, így nem kell beírni a sudo-t a parancs elé.